Преславни дни - Велики Преслав 2022

Дата: 21.05.2022 - 22.05.2022
Организатор: Сдружение "Авитохол"; Археологически музей - град Велики Преслав;
Място на събитието: България, , Дворцов център на НИАР "Велики Преслав"

.

.

.

За трета поредна година на 21 и 22 май 2022 г. се организира събитието "Преславни дни - Велики Преслав 2022" - Събор на средновековното културно наследство в чест на великия цар Симеон I, утвърдил българската народност и сложил отпечатък върху световната история. Организатори на събитието са "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол", Археологически музей „Велики Преслав”, Община Велики Преслав.
Сдружения за исторически възстановки и клубове по конни бойни изкуства, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти ще покажат бита и традициите на българите от 8-10 век и поселенията преди тях
Акценти на събитието са старите забравени занаяти, ритуали, облекло, въоръжение и снаряжение, воински умения и бойни практики от периода на средновековието.
И през двата дни на събора гостите ще имат възможност да наблюдават демонстрации на участниците - старинни ритуали , бойни умения от древността, конни бойни изкуства, музика, танци и занаяти - коване на метални предмети от бита и въоръжението, керамика, накити и бижута, монетосечене, дървообработка. Ще могат сами да отсекат монета, да стрелят с лък, да изпробват въоръжение и снаряжение на войскарите и да се снимат с тях, да разгледат бита и традициите на богатото ни културно наследство.

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook