„Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“

Дата: 15.06.2019 - 16.06.2019
Организатор: СНЦ „Заедно за личностно развитие“ - Пловдив; Сдружение "Дукс Антика" - Свищов; Сдружение "Авитохол";
Място на събитието: България, Пловдив, Парк Лаута

.

.

Мнозина са наричали земята, на която живеем „своя“. Още повече са тези, които са бленували за нея. Хиляди години и хиляди съдби са вдълбали своята памет в скалите и днес в нас отекват техните желания и мечти, техните идеали и стремежи. От столетия Пловдив се нарежда сред колоните на европейската цивилизация. От праисторически времена в пазвите му са напластявани, слой след слой, възход, страдание, малки драми и велики трагедии, дни на монументални градежи, следвани от нощи на огън и разруха и дни на ново възраждане… Тези слоеве са се утаили в перлата, която Европа днес нарича своя Културна столица.
С почит към паметта на предците, ние ще върнем към живот отдавна отминалите им времена. Ще населим забравеният Филипополис с хората, живели в него преди векове, ще го озвучим с тоновете на неговото забързано, както и днес, ежедневие и ще го обожествим с жертвите на воините, пролели своята кръв под тепетата. Чукове ще подчиняват желязото, вещи пръсти ще оформят глината, магически подправки ще разпръсват ухание над димящите гозби, търговци ще се надвикват, за да хвалят стоките си, ще се секат монети със скоростта, с която те се прахосват, ще се леят вино и медовина, народи от близо и далеч ще се хвърлят в кървава сеч, за да нарекат Пловдив свой и станат частица от културата на Европа…За кратко духът на миналото ще тържествува над безпощадното време. Да празнуваме с него!

.

За да е пълноценно общото ни поклонническо пътешествие във времето, ваши гидове през вековете ще бъдат хора, посветени на възможно най-пълнокръвното представяне на различни исторически периоди. Посветеността на детайла и нюанса изведоха българските асоциации за исторически реконструкции на нивото на водещите европейски сдружения. Богатата ни история има своите достойни пилигрими.

.

Организаторите на събитието СНЦ "Заедно за личностно развитие", подкрепени от организаторския опит на „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” от град Варна и Сдружение „Дукс Антика” от град Свищов.

.

„Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” от град Варна е организатор на множество фестивали в страната, измежду които ежегодните Събор – фестивал „Дни на предците” в НИАР Плиска, Фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето” в град Мездра”, Средновековен събор „Магическата Мадара” в НИАР Мадара, Фестивал на късноантичното и средновековно наследство „Траянови врата – величие и памет” в Крепост „Траянови врата” край град Костенец, Античен фестивал „Марцианопол – животът в древния град” в град Девня, „Битката при Ахелой” в град Ахелой, „Битката при Маркели” край град Карнобат, участници във фестивали и събори Средновековен събор „Помни славата” в Крепост „Туида” град Сливен, „Ежедневието на средновековния Търновград” във Велико Търново, „Фестивал на историческото наследство – Хоталич” край Севлиево, Средновековен фестивал на Шуменска крепост, „Фестивал за древни култури – Слънцето на Тодорка” край село Оходен, община Враца и др. Организатори на множество изложби за облеклото и въоръжението през средновековието в музеите във Варна, София, Враца, Мездра, Смолян, лектори в събития в Софийския университет и Югозападния университет в Благоевград. Организират обучение и открити уроци в училищата и музеите в страната, семинари по обучение в стрелба с традиционен лък от земя и от кон, състезания по стрелба с традиционен лък. http://www.avitohol.org/

.

Сдружение „Дукс Антика” от град Свищов е организатор на ежегодните събития и фестивали - Фестивал на историческто наследство – „Хоталич” край град Севлиево, Исторически фестивал в Ловешка крепост в град Ловеч, Фестивал за възстановки на антични занаяти „Древна балканска земя” в Античен керамичен център край Павликени, редовни участници в Международния фестивал „Нике – играта и победата” в Никополис ад Иструм село Никюп, община Велико Търново, в международните фестивали „Античен Томис” в град Констанца в Румъния и Фестивал „Дапикс” в град Меджидия в Румъния, дейно участие в проекта "Стена на Надеждата" - керамична работилница на столичното ларго, през месец май 2018 година. https://www.facebook.com/dvxanticae/

.

СНЦ „Заедно за личностно развитие“ е организация на млади предприемачи, които работят главно в сферата на неформалното обучение, в инициативи, развиващи лични и професионални качества. Притежава организаторски опит по множество Европейски проекти и предхождащи събития към „Фондация Пловдив 2019”. http://tpd-bg.org/ Осъществява проекти по програмите "Еразъм +" в пртньорство с 10 държави, партньор по проект „Formazione per agricoltura sociale e sviluppo territoriale“ (FASST), стратегически партньорства за професионално образование и обучение, осъществява проект „Възпитаване на рицарски добродетели при децата със спорт и изкуство“ с договор към "Фондация Пловдив 2019", както и Шахматен турнир за деца „Рицарят на бялата дама“ през 2018 година. https://web.facebook.com/events/122895611904272/

.

Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се финансира от Общинска Фондация „Пловдив 2019”.

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook