Новини

Фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра 2016"

Мездра, 21-22 май 2016 г.

.

На 21 и 22 май 2016 година в град Мездра, Археологически комплекс "Калето" ще се проведе за втори пореден път Фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра 2016". Във фестивала ще вземат участие групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна: Сдружение "Авитохол" от гр.Варна, Ивайло Енев от гр. Русе, Йордан Сивков и група от гр.Добрич и гр.Бяла, Тошко Драгиев и група от гр.Шумен, Калина Атанасова и група от гр.Варна, Ангел Василев и група от гр.Асеновград, Кирил и София Ненови от гр.Пловдив, Петър Петров - Петроний от гр.Варна, Емил Маринов от гр.Шумен, Любомир Милинов от гр.София. Ще бъде пресъздадено ранното и късно средновековие по нашите земи, включително и нашите съседи и дългогодишни противници на бойното поле - ромеи и по-късните рицари от кръстоносните походи. Участниците ще разположат своите станове и лагери в пределите на археологическия комплекс и ще представят на посетителите средновековните бит и култура с реплики на автентични облекла, оръжия, въоръжение и снаряжение, ще предлагат монетосечене, металопластика, стрелба с лък и много други отминали от нашето време средновековни занимания.


.
.
.

Открит урок в ОУ "Васил Левски"

Вълчи дол, 19 април 2016 г.

.

На 19 април 2016 година от 13.00 часа в двора на СОУ „Васил Левски“ в град Вълчи дол „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна ще проведе открит урок на тема „Бит, култура и воински традиции на българите от ранното средновековие – VI – IX век“, който включва представяне начина на живот, облекло, въоръжение и снаряжение, бит, култура и конни традиции на българите през ранното средновековие. Учениците ще имат възможност да се запознаят от близо с представените реплики на брони, ризници, шлемове, щитове, саби, копия, лъкове и стрели, да научат за тяхното използване, да наблюдават конни демонстрации на воински умения и бойни практики от гърба на коня, да изпробват сами оръжия и защитно въоръжение от времето на древните българи.

Събитието се осъществява в резултат на доброто сътрудничество с ръководството на училището и е част от образователната извън учебна програма на Сдружението за запознаване на учениците с българската история от близо, насърчаване на патриотизма и родолюбието у тях.

Сдружението осъществява целите си за работа с деца и подрастващи като организира и провежда открити уроци в училищата от град Варна и региона. Пример за това са посещенията в СОУ „Найден Геров“, ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Стоян Михайловски“, посещение в Учебен музей при Археологическия музей в град Варна по програмата „Ваканция в музея“, както и осъществявания в момента проект „Войската българска – от Аспарух до наши дни. Оживяла приказка за българския воин.“ с участието на повече от 50 ученици от варненските училища, финансиран по програма „Родолюбие (2014-2016) от Министерството на отбраната, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“, с изключителното партньорство и съдействие на Военноморски клуб Варна. За продължаване на дейността си в тази насока Сдружението кандидатства пред Фонд "Култура" на Община Варна с проекта „Конниците на Авитохол. Историята оживява в училищния двор.“, подкрепен от ръководствата на десет училища от град Варна, по който проект ще могат да се проведат на живо открити уроци пред над 10000 ученици, включващи представяне на облекла, въоръжение и снаряжение, конни демонстрации на бойни умения от гърба на коня, стрелба с лък и др. от периода на ранното средновековие.

.

.

.

Открит урок в ОУ "Стоян Михайловски"

Варна, 25 март 2016 г.

.

На 25 март 2016 година от 11.00 часа в актовата зала на ОУ "Стоян Михайловски" в град Варна, "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" ще проведе открит урок пред учениците от 4 до 6 клас на тема: "Бит, култура и традиции на българите от ранното средновековие VI - IX век". Събитието включва интерактивна лекция за начина на живот и културата на българите, въоръжение и снаряжение през периода на ранното средновековие, запознаване с облеклото, бита и традициите им, както и възможност да се изпробват оръжия и защитно въоръжение.

.

.

.

Трети семинар по традиционна стрелба с лък

Варна, 10 - 15 март 2016 г.
.

Школа по традиционна стрелба с лък "Живата стрела, стрелба с лък от кон - България" (Living Arrow Horseback Archery - Bulgaria), заедно със "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" организира във Варна трети семинар по традиционна стрелба с рефлексен лък, воден от световния шампион по стрелба с лък от кон Михай Козмей, подпомаган от Димитър Труканов - създател и ръководител на школата в България.

.

Освен във Варна от 10 до 15 март 2016 г., школата провежда семинари и в Мъглиж на 16,17 и 18 март 2016 г., в Сливен на 20, 21 и 22 март 2016 г. и в София на 24 и 25 март 2016 г.

.

Събитието се организира от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол с подкрепата на Военноморски клуб в град Варна.

.
.
.

Зимна ваканция в музея

Варна, 2 - 5 февруари 2016 г.

.

От 2-ри до 5-ти февруари в Учебен музей при Археологически музей Варна се проведе образователната програма „ЗИМНА ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ” всеки ден в два модула от 10.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа.
На 2-ри и 3-ти февруари във вторник и сряда от 14.00 часа до 16.00 часа, Сдружението заедно с Калина Атанасова - художник и изследовател на средновековно облекло, изнесе интерактивна лекция с демонстрация на средновековно облекло, въоръжение и снаряжение на българите от ранното до късното средновековие и стреляхме с традиционен рефлексен лък. Събитието бе посетено от над повече от 50 деца в двата дена от различни възрасти от 7 до 14 години.

.

.

.

.

.

.

Равносметка за отминалата 2015 година

Варна, 31.12.2015 г.

.
През 2015 година Сдружението отдаде сили за популяризиране на историческите възстановки в България, като освен традиционно и ежегодно провежданите събития, организира или участва в нови събития. Не бе пропусната дейността по провеждане на обучения, семинари, изложби и осъществяване на проекти по програми, финансирани от наши и европейски институции.
.
Ето и списък на осъществените събития, които може да разгледате подробно в категорията "Реализирани проекти" от менюто "Проекти" в страницата на сдружението.
.
 1. 30.01. – 15.03.2015 г. – Археологически музей Варна.

Изложба „Въоръжение и снаряжение в средновековна България“ – реплики на облекла и въоръжение върху фигури в цял ръст за периода от 6-ти до 14-ти век.

 1. 17.03. – 22.03.2015 г. – Варна, хотел „Реверанс“.

Семинар по традиционна стрелба с лък - Михай Козмей и Димитър Труканов. Организатор: Сдружение "Авитохол" и школа "Стрелба с лък от кон - Живата стрела - България".

 1. 01.05. – 30.10.2015 г. - НИАР „Плиска“.

Реконструкция на ранно средновековно жилище – юрта с експозиция за живота на българите през ранното средновековие и заселването им на Балканите от сам Дунава. Изпълнител: Сдружение "Авитохол".

 1. 17.05. – 18.05.2015 г. – Мездра, археологически комплекс „Калето“.

Фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра 2015". Организатор: Сдружение "Авитохол" и Община Мездра.

 1. 25.05.2015 г. – НИАР „Плиска“.

Историческа сбирка, пресъздаваща живота на прабългарите (оборудване на юрта). Изпълнител: Сдружение "Авитохол". Възложител: Община Каспичан.

 1. 06.06.2015 г. – НИАР „Плиска“.

„Дни на предците“ – Събор – фестивал. Организатор: Сдружение "Авитохол" и Община Каспичан.

 1. 26.06. – 28.06.2015 г. – Разград, крепост „Абритус“.

Исторически фестивал "Абритус" – Разград. Организатор: Община Разград.

 1. 18.07.2015 г. – Карнобат, Средновековен парк „Маркели“.

„Битката при Маркели“ – Кардам срещу Константин VI – 20 юли 792 година. Организатор: Сдружение "Авитохол".

 1. 23.07. – 26.07.2015 г. – с. Оходен, община Враца.

Фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка". Организатор РИМ Враца и ТГ "Темп" Враца.

 1. 29.08. – 30.08.2015 г. – Велико Търново, „Царевец“.

Фестивал "Средновековна България" - Ежедневието на средновековния Търновград. Организатор: НД "Традиция" - РК - Велико Търново и Община Велико Търново.

 1. 17.09.2015 г. – Върбица, обл. Шумен.

„Битката при Върбишкия проход“ – 811 година Крум срещу Никифор Генник. Организатор РК "Крум СТрашний" и Община Върбица.

 1. 10.10.2015 г. – НИАР „Плиска“

„Корените български“ – есенен събор – семинар. Организатор: Сдружение "Авитохол".

 1. 26.10.2015 г. – Сливен, крепост „Туида“.

"Помни славата!" – събор – фестивал. Организатор: "Клуб за средновековни военни изкуства - Ратина" при крепост "Туида" Сливен.

 1. 07.11 – 08.11.2015 г. – Велико Търново, „Св. 40 мъченици“ и „Свети Димитър“.

Честване на 830-тата годишнина от въстанието на Петър и Асен и възобновяване на българската държава. Организатор: НД "Традиция" - РК - Велико Търново и Община Велико Търново.

 1. 14.11.2015 г. – Варна, Аспарухов парк.

„Последната битка на краля“. Организатор: Сдружение „Чигот - исторически възстановки“.

Сдружение „Авитохол“ помага при осигурява реда и безопасността на публиката.

 1. 24.11. до 29.11.2015 год. – Варна, Военноморски клуб.

Втори семинар по традиционна стрелба с лък - Михай Козмей и Димитър Труканов. Организатор: Сдружение "Авитохол" и школа "Стрелба с лък от кон - Живата стрела - България".

 1. 20.12.2015 г. – Мадара, Мадарския конник.

Изпращане на старата година по българския древен календар и посрещане на новото слънце.

.

Нека да си пожелаем нови и по-вълнуващи събития през 2016 година и успех на всички радетели на българщината!

.
.
.

Втори семинар по традиционна стрелба с лък

Варна, 24.11 - 29.11.2015 г.

.

Школа по традиционна стрелба с лък "Стрелба с лък от кон - Живата стрела - България" (Living Arrow Horseback Archery - Bulgaria), заедно със "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" организира във Варна семинар с основателя и лидер на школата - Михай Козмей, подпомаган от Димитър Труканов, създадел и ръководител на школата в България.

.

Школата проведе семинари в градовете Варна, Сливен и София при следния график:
Варна - 24.11 - 29.11.2015 г.; координатор: Жасмин Първанов;
Сливен - 30.11 - 02.12.2015 г.; координатор: Милен Петров;
София - 03.12 - 06.12.2015 г.; координатор: Димитър Труканов.

.

.

.

Фестивал за исторически възстановки "Средновековна България"

Всеки месец на хълма Царевец във Велико Търново

.

.

Във Велико Търново всеки месец, в периода от юни до октомври 2015 година, по инициатива на Национално дружество "Традиция" - Регионален клон Велико Търново, Община Велико Търново организира Фестивал за исторически възстановки "Средновековна България", чacт oт пpoгpaмaтa зa Нaциoнaлнитe чecтвaния, пocвeтeни нa 830-гoдишнинaтa oт въcтaниeтo нa бoляpитe Аceн и Пeтъp и възoбнoвявaнeтo нa бългapcкaтa дъpжaвa. Фecтивaлът включвa пopeдицa oт иcтopичecки възcтaнoвки и peкoнcтpyкции. Пъpвoтo cъбитиe бe нa 27 и 28 юли нa кpeпocттa Цapeвeц с дeмoнcтpации на зaнaятчийcтво. Втopoтo cъбитиe oт фecтивaлa се проведе на 11 и 12 юли в двopa нa цъpквaтa „Св. 40 мъчници“ и мaнacтиpa „Вeликaтa Лaвpa“. В кpaя нa aвгycт, нa 29-ти и 30-ти, ще се пресъздадат битки мeждy мeчoнocци и кoпиeнocци, пpeвзeмaнeтo нa кyлa и дp. Акцентът на фестивала се очаква да е пpeз мeceц oктoмвpи когато щe бъдaт пpecъздaдeни вceкиднeвиeтo нa Tъpнoвгpaд и мoмeнти oт oбявявaнe нa въcтaниeтo нa бoляpитe Пeтъp и Аceн нa 26 oктoмвpи 1185 гoдинa.

Повече за събитието: Календар на историческите възстановки

Dnesbg.com

Събитието по Нова ТВ

.

На 29 и 30 август Сдружението ще бъде част от третото издание на фестивала "Средновековна България" - "Ежедневието на средновековния Търновград: III ЧАСТ".
В това издание ще бъде показано всичко от преминалите издания като се подчертава повече военния елемент от времето на Първо и Второ българско царство и средновековна Европа, демонстрации на бойни турнири и сражения, нови моменти от бита и културата на средновековните българи, забавленията и занаятите през средновековието.

.

.

.

Битката при Маркели - 792 година

18 юли 2015 година от 16.30 часа на крепост "Маркели" до Карнобат

.

.

Маркели отново трепери от конски тропот и звън на оръжие.

.


Крепостта Маркели (разположена 7,5 км. западно от Карнобат) е най-голямото и мощно укрепление в Тракия от началото на ІХ в., пазещо подстъпите към източностаропланинските проходи. През Първото българско царство твърдината често е била свидетел на ожесточени сблъсъци между българските и ромейски войски. Най-паметният от тях е през 792 година - Кардам нанася съкрушително поражение на Константин VІ, избива най-видните византийски пълководци и едва не пленява самия император.
На 18-ти юли тази славна битка бе почетена с историческа възстановка. Доброволци от региона на Карнобат и клубове от Варна, Шумен, Велики Преслав, София, Пазарджик и Сливен се вживяха в ролите на средновековните воини. Живи коне и реплики на старинни обсадни оръжия също допринесоха за автентичното преживяване.

Участници:

"Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" град Варна;
Конна база "Борисови" село Любен Каравелово;
Школа по конна езда "Мадарски конник" от град София;
"Национално дружество "Традиция" - Регионален клон Велики Преслав;
Комитет "Крум Страшний" град Шумен;
СНЦ "Крумъ Страшний" град Шумен;
Боен отряд "Барадж" към спортен клуб "Щурм" град Пазарджик;
Милен Петров и екип на крепост “Туида” град Сливен;
Свободните реконструктори Йордан Сивков, Жана Сивкова от град Добрич и Борис Бедросов от град Бургас;
Надежда Николова и група от град Каспичан;
Доброволци от района на град Карнобат.

.

Събитието във фейсбук

.

Вестник "Стандарт" за събитието.

.

Репортаж на БНТ 2

.

.

.

.

Фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка"

село Оходен, община Враца

.

Сдружението, заедно с реконструктори на българското средновековие от цялата страна, взе участие във Фестивал за древни култури “Слънцето на Тодорка”, който се проведе от 23 до 26 юли 2015 година в местността "Валога", село Оходен, община Враца. Фестивалът се проведе в четири модула и програмата включваше: научна кръгла маса, фестивални сцени – арт реконструкции, исторически възстановки, археологическо училище и експериментални работилници.

.

.

Репортаж на БНР Видин

.

.

.

Исторически фестивал "Абритус"

Разград от 26 до 28 юни 2015 г.

.

По покана на кмета на Община Разград, Денчо Бояджиев, "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" участва в първия исторически фестивал "Абритус" от 26 до 28 юни 2015 година. Във фестивалната програма сдружението представи българите от ранното средновековие 7-9 век и на 27 юни от 15.00 часа се включи в "Училище за млади войни" с воински и конни традиции на българите от този период, въоръжение и снаряжение и стрелба с традиционен рефлексен лък. В 18.00 часа на същия ден, сдружението представи конни демонстрации и боравене с оръжие от кон, бойна стрелба с лък и работа с деца.
Изказваме искрени благодарности за поканата, за добрата организация и прекрасните условия, които ни предоставиха домакините за нашата изява. Радваме се, че бяхме част от първия исторически фестивал, надяваме се да сме заинтригували публиката и да са доволни всички присъстващи, така както ние сме доволни от всичко преживяно във фестивалния ден.
Пожелаваме успех на фестивала за следващото му издание догодина.

.

.

Събор - фестивал "Дни на предците - Плиска 2015"
Старият град Плиска 6 юни 2015 г.

.

.

.

На 6 юни 2015 година в стария град Плиска се събрахме над двеста души участници, тържествено открихме събора - фестивал, приветствахме многохилядната публика и дадохме всичко от себе си, за да възродим традициите на предците ни, техния бит и култура. От името на организаторите Община Каспичан, в лицето на кмета госпожа Милена Недева, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – „Авитохол“, град Варна, представлявано от господин Жасмин Първанов, НИАР Плиска в лицето на уредника на резервата госпожа Христина Стоянова и РИМ Шумен, представляван от господин Георги Майсторски, благодарим сърдечно на всички участници за прекрасния празник, за великолепното представяне и безкрайната отдаденост. Благодарим на всички гости и зрители за интереса им и доверието, което ни гласуваха, за тяхната отзивчивост и коректност. Специални благодарности на нашите чуждестранни гости от Унгария - Keleti Szövetség и от Полша - Drużyna Grodu Horodna, които преодоляха големи разстояния, за да участват в нашия фестивал и да представят великолепните си исторически реконструкции.
Бъдете здрави и очакваме всички ви отново!

.


On 6th of June, 2015, in the Old City of Pliska, more than two hundred participants got together and officially opened the fair-festival, we greeted the many thousands of visitors and made our best to regenerate our ancestors’ traditions, daily life and culture. On behalf of the promoters: Municipality of Kaspichan represented by the Mayor, Mrs. Milena Nedeva, Association of Restoration and Preservation of Bulgarian Traditions – Avitohol, Varna represented by Mr. Jasmin Parvanov, the National Historical and Archaeological Reserve of Pliska represented by its curator Mrs. Hristina Stoyanova and the Shumen Regional Museum of History represented by Mr. Georgi Maystorski, we express our gratitude to all participants for the wonderful feast, for their excellent performance and infinite dedication. Thanks to all guests and visitors for their interest and confidence in us, for their sympathy and correctness. Special thanks to our foreign guests from Hungary - Keleti Szövetség, and from Poland - Drużyna Grodu Horodna who had to travel long distances to take part in our festival and to present their wonderful historical reenactments.
We wish you all the best and we are looking forward to meet you again!

.

.

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook