Корените български

"Корените български" е събор - семинар, провеждан през есента, на който си дават среща клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти. Събитието е удачна форма за комунакация между всички заинтересовани от историческата реконструкция, от бита на предците ни и от поуляризирането на нашата история и традиции. Едновременно с това, се дава възможност на широката публика да се запознае с малко известни факти и исторически сведения, облекла и оръжия, да научи начина им на изработка и обстоятелствата свързани с тяхното използване. Есенния събор-семинар е своеобразна форма на равносметка за дейноста на клубовете през годината, за това се провежда именно през октомври в дните около Димитровден, когато преди е завършвал сезона на селскостопанската работа, когато хайдутите са се прибирали да зимуват и когато народа се подготвя да посрещне зимата, като символичен край на отминаващата календарна година.

Събора се провежда от 2012 година и организатори са "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол", с партньорството на НИАР "Плиска", Регионален исторически музей Шумен и Община Каспичан.

Проведени събития:

27 октомври 2012 година в Националния историко-археологически резерват „Плиска” изключителното по рода си представяне на български родолюбиви клубове и дружества „КОРЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ”. Вълнуващо пресъздаване на воинските и конни традиции на българите, съществуването на българската конница и войска от легендата до наши дни - Авитохол, Велика България на Кубрат, Първо и Второ българско царство, Освобождението, българската войска през ХІХ и ХХ век и кавалерията на ген.Колев. Събеседване с участниците по темите за реализацията на техните цели и задачи.

26 октомври 2013 година в НИАР „Плиска” за втора поредна година, клубове за исторически възстановки и реконструктори, си дават среща под надслов „Корените български”. Представени са реконструкции на облеклото и въоръжението на българите от ранното и късното средновековие, традициите им и начина им на живот. Доказали се със своите постижения реконструктори изнасят беседи по темите за облеклото и въоръжението на българите през средновековието. Официално е закрит, собствения на сдружението проект - „Реконструкция на ранносредновековно жилище – юрта”.

01 ноември 2014 година в НИАР „Плиска” за трета поредна година се провежда есенния събор-семинар „Корените български”. Отново реконструкции и занаяти от ранното и късното средновековие, средновековна храна и традиционни облекла. Майстори занаятчии изнасят беседи и представят занаятите на българите през средновековието. Официално закриване на проекта „Реконструкция на ранносредновековно жилище – юрта”, изработена изцяло от плъстена вълна с експозицията, отразяваща бита и традициите на ранните българи от периода на заселването им на Балканите.

Предсоящо издание на събитието на 10.10.2015 година.

И както се казва в древната мъдрост: "Само този, който знае от къде идва, знае къде отива!"

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook