Изложба "Облекло и въоръжение в средновековна България" - Враца

Дата: 23.12.2016
Организатор: Сдружение "Авитохол"; Калина Атанасова; РИМ - Враца;
Място на събитието: България, Враца, Куртпашова кула

.

.


От 01 до 23 декември 2016 г. за първи път в град Враца е представена изложба с реплики на българско средновековно облекло, въоръжение и снаряжение на фигури в цял ръст, изработени изцяло по методите на историческото реконструиране. В Куртпашовата кула възкръсват благородници и воини от различни периоди на българското средновековие.

.

Историческото реконструиране е пресъздаване на материалната и духовната култура на различни епохи, при което се използват археологически и писмени извори, както и паметници на изкуството. За тази цел, въз основа на запазените сведения за разнообразни предмети, с помощта на съвременните методи на историческата наука, се възстановява външният и конструктивният им вид. Най-популярно направление на историческото реконструиране е направата на реплики на костюми, въоръжение, снаряжение и предмети от ежедневието за определен регион през избран период. Изработването на реплика на всеки елемент от този комплекс е основана на научни данни – от археологически разкопки, описания в писмени извори или пък от стенописи, миниатюри, скулптури. Основната идея на реконструирането на предметите е практическото им използване за потвърждение или отхвърляне на научни хипотези за предназначението на различните артефакти. В това отношение историческото реконструиране е в тясна връзка с експерименталната археология.
Реконструкторите изследват сведенията за направата на оръжието, дрехите, битовите изделия, за да пресъздадат ежедневието, занаятите и традициите в бойното изкуство на определена епоха за конкретна държава. За да бъдат техните реплики точни и детайлни, те изучават и обичаите, нравите и вярванията през избраното време. С реконструираните облекла, оръжия и защитно въоръжение собствениците им вземат участие във възстановки на исторически битки и събития, както и в средновековни фестивали.


Реконструкциите са дело на:

- „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, град Варна за периода на ранното средновековие. Повече за "Авитохол" - http://www.avitohol.org/

- Калина Атанасова (Бъдъмба), град Варна, за периода на късното средновековие. Повече за Калина Атанасова - http://badamba.info/

Събитието се осъществява по инициатива на Регионален исторически музей Враца.

.

Репортаж на БНТ 1

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook