Въоръжение и снаряжение
Изложба реплики на облекла и военна екипировка от VI до XIV век
Въоръжение и снаряжение
Реконструкция на средновековни облекла и бойни доспехи върху фигури в цял ръст
Въоръжение и снаряжение
Реплики на средновековни оръжия - брадви, саби, ножове и бойни колани
Въоръжение и снаряжение
Бронзови апликации,накрайници за колани и ножници, накити и медальони

Изложба "Въоръжение и снаряжение в средновековна България" - Варна

Дата: 30.01.2015
От: 17 - 15.03.2015 до: 17 часа
Организатор: Сдружение "Авитохол"; РИМ - Варна;

От 30.01.2015 година до 15.03.2015 година в Археологическия музей в град Варна сдружението представи изложба от реплики на облекла и оръжия "Въоръжение и снаряжение в средновековна България".

.

За първи път посетителите виждат възстановки на облекла, въоръжение и снаряжение от VI-ти до XIV-ти век върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Редом с тежките конници и лековъоръжените стрелци, е разкрита и визията на по-слабо известни народи, воювали по нашите земи, загадъчните кумани, страховитите византийци и странстващите северни наемници.
Развитието на средновековното българско воинско облекло и въоръжение е представено в хронологически ред, от Първата българска държава през периода на византийско владичество до края на Второто българско царство.
Изложбата представлява уникален проект, обединяващ дългогодишната работа на реконструктори от цялата страна, много от които вече са международно известни. Различните им търсения, теории и експерименти се обединяват от общото желание за възстановяване и съхранение на древната българска култура. Реконструираните от тях облекла, оръжия и защитно въоръжение са участвали във възстановки на исторически битки, чествания и средновековни фестивали и са доказали многократно своето качество. Участващи:
- „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна представя българските воини от ранното средновековие VI-VIII век.
- Йордан Сивков и Жана Сивкова от град Добрич, с проекта „Средновековен български костюм 6-7 век и началото на 8 век“ показват реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение на българите за периода от VI-VIII век и на куманите по нашите територии XII-XIV век.
- Милен Петров от град Сливен участва с реплики на ранносредновековни български оръжия и коланни набори от VII-X век.
- Мариан Маньовски от град София представя реконструкция на български сложно-съставен рефлексен лък от VII век, изработен изцяло от естествени материали по старинна технология.
- Тошко Драгиев от град Шумен с реконструкция на източно-римски тежко въоръжен воин от IX-XI век и воин – наемник на служба в Константинопол от X-XI век.
- Калина Атанасова от град Варна, по проекта „Българският средновековен костюм“, представя реконструкция на облекла и въоръжение, ризници и брони от периода на късносредновековната българска държава ХII – XIV век.
- Борис Бедросов от град Бургас представя лично изработеното тежко аристократично въоръжение от XIV век.
- Иван Рендаков от град Пловдив представя накити, мъниста от стъкло, бронзови апликации и накрайници от периода на Втората българска държава
Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на „История славянобългарская“, завършен на 29 Януари 1765 година от Софроний Врачански в град Котел. Организаторите биха искали чрез нея да насърчат българите да опознаят миналото си, каквато е била и целта на първото възрожденско произведение на българската историография, описващо моменти на величие и слава от средновековната ни история.

.

На 21 февруари и 14 март 2015 г. в залата пред експозицията бяха изнесени беседи за въоръжението и снаряжението на българите от ранното до късното средновековие пред ученици от варненските училища и посетители.
Лектори: Жасмин Първанов и Христо Белчев от Сдружение "Авитохол", Калина Атанасова от град Варна и Стефан Гаванозов от Сдружение "Чигот"

.

.

.

.

Виж още по темата

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook