Изложба "Българите през ранното средновековие" - Дреновец

Дата: 23.03.2017
Организатор: Сдружение "Авитохол"; "Паметохранителница" Дреновец; Община Ружинци;
Място на събитието: България, село Дреновец, област Видин, Паметохранителница

.

На 17 март 2017 година в "Паметохранителница" в село Дреновец бе открита изложба с реплики на облекло, въоръжение и снаряжение от VІ до Х век.

Изложбата представя българското ранносредновековно облекло, въоръжение и снаряжение, изложено върху фигури в цял ръст и ще бъде отворена за разглеждане до 23 март 2017 г. Репликите са изработени по методите на историческото реконструиране и са реално използвани в средновековни събори и фестивали на територията на страната и в чужбина.

Реконструкциите са дело на:

- „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, град Варна. Сдружението е създадено през 2012 година и насочва усилията си към изучаване традициите на българите през ранното средновековие и Първото българско царство, използването на коне в бита и за бойни действия. То е един от водещите за България организатори на исторически фестивали и събори, сред които станалите традиционни „Дни на предците“ и „Корените български“ в Плиска, историческия спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“ в град Варна, „Битката при Маркели“ в град Карнобат, фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето Мездра" и много други. На тези събития, които са и международно посетени, се извършват практически тестове на изработените реплики на дрехи и оръжия и се обменя опит с работещите в същата област реконструктори. Сдружението вече е посещавало Враца като участник в Международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ в село Оходен през 2015 и 2016 година. Повече за „Авитохол“ -http://www.avitohol.org/

- Йордан Сивков, реконструктор от град Добрич, занимава се с исторически възстановки и експериментална археология повече от 10 години, като специализира в изучаване облеклото на българите от Първото българско царство, въоръжение и снаряжение. Негови реконструкции и информационни табла са представяни на изложби в различни музеи из страната, на средновековни панаири, фестивали и събори. Организира беседи, изнася лекции и живи уроци по темата. Създава и администрира Проект "Средновековен български костюм 6-7 и 8 век". Повече за проекта и за Йордан Сивков - http://turaniq.com/

Събитието се осъществява по инициатива на Любомир Андреев - "Паметохранителница“ село Дреновец и Община Ружинци, област Видин.

.

.

Репортаж на БНТ от откриването на изложбата:

.

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook