Изграждане на временно номадско жилище - юрта

За шестото издание на събора-фестивал "Дни на предците - Плиска 2017" Сдружението изгради поселение от три временни жилища - юрти, като пресъздаде живота на номадите от периода на ранното средновековие - 6- 7 век.
Сдружението създаде демонстрационен филм за изграждането на такова временно жилище - юрта, в който може да видите как се сглобява дървената конструкция и покрива юрта с диаметър от 3.80 м. и квадратура от около 12 кв.м. Време на изграждане около 45 мин. Сдружението има опит при изграждането, като за последните три години, членовете на Сдружението са пренасяли, изграждали и събирали повече от 20 пъти юрта с размер 12 кв.м. на различни места в България, както и вече 4 поредни години изграждат и събират юрта с размер около 29 кв.м. в НИАР Плиска, изработена от дърво и плъстена вълна.

Юртите във филма са изработени от "Български юрти" ООД - Варна от естествени материали - дърво, вълна и ленени покривала. Благодарим сърдечно на Асен Георгиев и неговия екип за оказаната безрезервна подкрепа.

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook