Дни на предците

Събитието "Дни на предците" като събор - фестивал на средновековния български бит и култура, занаяти и воински умения се провежда ежегодно в НИАР "Плиска" от 2012 година. Организатори са "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол", с партньорството на НИАР "Плиска", Регионален исторически музей Шумен и Община Каспичан.

Досегашни издания на фестивала:

На 26.05.2012 г. в първото издание на "Дни на предците" членовете на Сдружението участваха в организирането и провеждането на събитието, представиха конна езда и осъществиха конен преход до Мадарския конник. Показани бяха средновековна юрта и занаяти.

На 01.06.2013 г. второто издание на събитието "Дни на предците - Плиска 2013" се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България, госпожа Маргарита Попова, участваха множество клубове за исторически възстановки, занаятчии, фолклорни състави, конни бази и свободни реконструктори.

На 07.06.2014 г. в третото издание на фестива "Дни на предците - Плиска 2014" отново под патронажа на вицепрезидента на Република България, бяха показани множество демонстрации на средновековен бит и култура, нови клубове и конни бази, бойна езда и уникални техники от кон, прескоци с коне, народни танци и кукерски игри.

Предстоящо издание "ДНИ НА ПРЕДЦИТЕ - ПЛИСКА 2015" на 06.06.2015 г.

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook