Дни на предците

.

Събитието "Дни на предците" като събор - фестивал на средновековния български бит и култура, занаяти и воински умения се провежда ежегодно в НИАР "Плиска" от 2012 година в шест последователни години, по традиция в първата събота и неделя на месец юни, като през годините зрителският интерес нараства прогресивно. През 2012 година първото издание на събитието събра около 1000 зрители, а през 2013 и 2014 над 6000 души посетиха всяко издание. През 2015, 2016 и 2017 година събитието се радва на посещения от над 9000 души всяка година.

.

Организатори са "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол", с партньорството на НИАР "Плиска", Регионален исторически музей Шумен и Община Каспичан. От 2013 година до сега събитието се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България.

.

Досегашни издания на фестивала:

.

На 26.05.2012 г. в първото издание на "Дни на предците" членовете на Сдружението участваха в организирането и провеждането на събитието, представиха конна езда и осъществиха конен преход до Мадарския конник. Показани бяха средновековна юрта и занаяти. Събитието се проведе на поляната край музея в стария град.

.

На 01.06.2013 г. второто издание на събитието "Дни на предците - Плиска 2013" се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България, госпожа Маргарита Попова, участваха множество клубове за исторически възстановки, занаятчии, фолклорни състави, конни бази и свободни реконструктори.

.

На 07.06.2014 г. в третото издание на фестивала "Дни на предците - Плиска 2014" на терена край музея в НИАР - Плиска, бяха показани множество демонстрации на средновековен бит и култура, нови клубове и конни бази, бойна езда и уникални техники от кон, прескоци с коне, народни танци и кукерски игри.

.

На 06.06.2015 г. в четвъртото издание на фестивала "Дни на предците - Плиска 2015" в стария град Плиска се събрахме над двеста души участници от България, Унгария и Полша, тържествено открихме събора - фестивал на нов, по-обширен терен край източната порта на стария град, приветствахме многохилядната публика и дадохме всичко от себе си, за да възродим традициите на предците ни, техния бит и култура. Събитието се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България.

.

От 03 до 05.06.2016 г. пето юбилейно издание на Събор-фестивал "Дни на предците - Плиска 2016" в Първопрестолния град Плиска. С над двеста и двадесет души участници от България и Унгария, в три последователни фестивални дни, бе представен средновековният бит и култура, участваха 16 конника от различни ездови клубове и конни бази в страната. Привествахме шампиони по стрелба с лък от кон, наблюдавахме техните изключителни демонстрации, строй на средновековната войска и нападение на конницата. Стрелба с лък от земя и ездови умения на деца от седлото на коня.

.

От 02 до 04.06. 2017 г. в шестото поредно издание фестивалът "Дни на предците - Плиска 2017" навлезе в нов етап, в три последователни дни, с ден за демонстрации 3 юни, обхвана периода от ранното до късното средновековие и представи бита на българите, съседните ромеи и сродни нам култури, с повече от 250 души участници от България, Унгария и Румъния и 20 коня и ездачи. Средновековни армии, стрелци, коне и ездачи, представиха своите умения в тежки метеорологични условия, показаха самоотверженост и невероятна сила, за да зарадват многохилядната публика, посетила фестивала въпреки проливния дъжд.

.

Сподели във Facebook