Дни на предците - Плиска 2013

Дата: 01.06.2013
От: 11 до: 16 часа
Организатор: Сдружение "Авитохол"; Партньори: РИМ Шумен, НИАР Плиска, Община Каспичан;
Място на събитието: България, НИАР - Плиска,

На 01.06.2013 г. съвместно с НИАР "Плиска" и РИМ Шумен, със съдействието на Община Каспичан, сдружението организира и проведе събитието "Дни на предците - Плиска 2013" под патронажа на вицепрезидента на Република България, госпожа Маргарита Попова. Над 150 участника в събитието от клубове за исторически възстановки, фолклорни състави, занаятчии и свободни реконструктори, пресъздадоха средновековния бит и култура на старите българи от периода на Първото и Второто Българско Царство, представиха старинни занаяти, демонстрации с коне, стрелба с традиционен лък, народни обичаи, песни и танци, кукерски игри. Събитието включва изяви на клубове за исторически възстановки, конни клубове, реконструктори, археолози, майстори на старинни занаяти, с цел всички те да покажат бита и традициите на старите българи от периода на създаването на първопрестолния ни град Плиска. Главен акцент на събитието е конна езда и използването й при пресъздаването на различни исторически периоди от бита, културата и традициите на нашите предци. Ще бъде осъществен и конен преход от град Плиска до Мадарския конник.

Участници в събитието:

„Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол” град Варна; Национално дружество „Традиция” регионални клонове град Шумен, град Добрич и град Велико Търново; Родолюбив комитет „Крум Страшний” град Шумен; Клуб "Възраждане" град Търговище; "Исторически възстановки - Чигот" град Варна; Асоциацията на свободните реконструктори, включваща участници от градовете Асеновград, Пловдив, Добрич, Варна и Вълчи дол; Асоциация "Шкорпил" град Варна; Занаятчи: Евлоги Георгиев от град Варна ще представи свещолеене и кожарство, Любомир Милинов от град София ще представи средновековна медовина, Иван Рендакон от град Асеновград ще представи средновековни накити и оръжия, Румяна Николова от град Варна ще представи изработване на плъсти, Дарина Апостолова от град Варна ще представи на стан тъкаческия занаят, Представители на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7 /А.Р.И.З.-7,/ и младежкото сдружение Българска история традиции изкуство и етнология - Б.И.Т.И.Е. - Мариета Недкова и Веселина Недкова ще представят плъсти и кожарство, старинни занаяти и гайди, занаятчии от Велико Търново, Троян, Варна и София, Конни клубове и бази от региона и страната. Поканени за участие са и всички други които искат да покажат старинните традиции, облекла, въоръжение и снаряжение.

Програма:

Пристигане и настаняване на участниците след 12.00 часа на 31.05.2013 г., изграждане на лагерите и подготовката им за откриване.

01.06.2013 г.

Свободен вход за публиката от 8.00 часа.

Официално откриване на събора от 11.00 часа.

Представяне и изява на участниците от 11.00 до 16.00 часа.

Конен преход до Мадарския конник. Начало - 16.00 часа, потегляне от източната порта на стария град Плиска.

Места за наблюдаване на прехода:

- Източно от град Плиска;

- На пътя Каспичан - Шумен срещу село Калугерица;

- Посрещане на площада пред Мадарския конник.

Времетраене на прехода - 2 часа.

Концерт на група "Епизод" от 17.00 часа.

.

Организатор: "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол".

Партньори: Община Каспичан, РИМ Шумен и НИАР Плиска.

.

Събитието във Facebook:

.

.

.

.

.

.

.

Виж още по темата

Проекти

Дни на предците

Събор - фестивал на средновековния бит, култура, воински традиции и занаяти.

Корените български

Есенен събор - семинар на клубовете за исторически възстановки, свободни реконструктори и майстори на старинни занаяти.

Българската армия - от Аспарух до наши дни

Исторически спектакъл, пресъздаващ историята и величието на българската държава и армия.

Сподели във Facebook